vijf stappen die je kunt voorbereiden om het goede gesprek te voeren

/, het goede gesprek, Uncategorized/vijf stappen die je kunt voorbereiden om het goede gesprek te voeren

vijf stappen die je kunt voorbereiden om het goede gesprek te voeren

In veel organisaties is het voeren van het ontwikkelgesprek nog geen tweede natuur geworden.

Zowel leidinggevenden als medewerkers beginnen er liever niet aan. Gaat het goed, dan weten we niet waar we het over moeten hebben en gaat het niet goed dan is het een vervelend gesprek.

Kortom zoals het nu vaak gaat, werkt het niet.

Zoals ik in de vorige blog: “Het goede gesprek voeren geeft aandacht aan ontwikkeling en resultaat” heb aangegeven, is dit een gemiste kans.

Uit eerder door ons uitgevoerd onderzoek blijkt namelijk dat de bedoeling van een ontwikkelgesprek, echt wel door iedereen wordt gedeeld. Stoppen met wat er is, betekent dat ook de positieve kant van het gesprek verloren gaat.

Wij denken dat het goede gesprek starten, dan ook niet betekent helemaal opnieuw beginnen. Maar vooral leren en verbeteren op basis van de bestaande ervaringen. Dan kom je erachter dat je met enkele veranderingen wel eens een groot verschil zou kunnen maken.

De verandering die het verschil maakt

In plaats van ontwikkeling als een losse functie te zien, maken we het integraal onderdeel van het resultaat dat je als team wil bereiken. Een team kan zich niet ontwikkelen, als de individuele medewerkers dit ook niet doen.

Iedere verandering is dus verbonden met medewerkers die open staan om zich te ontwikkelen. Het goede gesprek is de basis om het gesprek hierover te starten en in dialoog aan de gang te houden.

Het goede gesprek gaat niet meer alleen over het individu en wat de medewerker wil of moet, maar over wat er voor het team nodig is. De belangen voor ontwikkeling van de medewerker zijn verbonden aan de belangen van de leidinggevende en het team.

Infografic over het goede gesprek

De infografic laat zien hoe het goede gesprek gevoerd kan worden. In vijf stappen bespreekt de leidinggevende samen met de medewerkers wat ze van elkaar verwachten en hoe ze dit willen bereiken.

Het resultaat van het goede gesprek gaat verder dan een lijstje met wat de medewerker wil ontwikkelen en leren. Het zijn afspraken over wat en hoe deze ontwikkeling gaat bijdragen aan het resultaat van het team.

Hierdoor is de ontwikkeling van de medewerker niet meer alleen het belang van de medewerker zelf, of de leidinggevende. Maar is het van belang geworden voor alle collega’s in het team.

Ontwikkeling wordt onderdeel van het dagelijkse gesprek over de voortgang op het resultaat. Het moet integraal worden meegenomen in de plannen. Hierin moet staan wie, wat, wanneer en hoe gaat oppakken en ondersteunen, waardoor leren leidt tot succes. Want als een medewerker succesvol is, dan wint het hele team.

De opbouw van het goede gesprek

Een goede opbouw van het goede gesprek, zorgt ervoor dat beide partijen een wederkerig gesprek voeren over de ambities, verwachtingen en bijdragen.

Het team heeft de medewerker nodig en de medewerker het team. Dit doen we in vijf stappen, te beginnen met de leidinggevende:

  1. Wat zijn de ambities en doelen van team?
  2. Welke bijdrage verwacht je van de medewerker?
  3. Hoe wil de medewerker zich ontwikkelen?
  4. Op welke ontwikkeling van het team sluit dit aan?
  5. Welke concrete afspraken maak je samen?

De afspraken zijn hierin een belangrijk onderdeel, omdat daarmee eigenaarschap over de ontwikkeling wordt geborgd. Het gaat erom dat beide partijen het idee hebben dat de afspraken die zijn gemaakt belangrijk zijn.

Goede gesprek vastleggen voor een goede dialoog over ontwikkeling in het team

Voor het vastleggen van de afspraken is dus een goed format belangrijk. In onze training over het succes van het goede gesprek komen we hier dan ook uitgebreider op terug.

De basis van het format is bedoeld om het gesprek voort te kunnen zetten in de tijd en binnen het team. Het afsprakendocument vormt de basis voor ondersteuning op de leerpunten in de toekomst en delen van succeservaringen achteraf.

Download hier je eigen infografic over: “het goede gesprek voeren” in vol formaat

Ik ben benieuwd: “Ben je met deze inzichten in staat ‘Het goede gesprek’ te voeren?”

Komende maand starten we met een online programma voor HR professionals en leidinggevenden, waarin we je in alle stappen van ‘het goede gesprek’ meenemen.

Je leert: hoe je het gesprek voorbereid, waar de uitdagingen zitten, hoe je de dialoog op gang brengt, hoe je het team betrekt en hoe je vanuit het goede gesprek succes borgt.

Kun je niet wachten tot het programma start en wil je nu al vast aan de slag. Dan bieden we hier de mogelijkheid om in een coachgesprek als eerste feedback te ontvangen.

In deze twintig minuten bespreken we hoe je succesvol met het goede gesprek aan de slag kunt.

Mail naar bastianen@humannavigator.org : Ik plan graag vrijblijvend een SPP-coachgesprek met je in.

Nb: Pak deze kans. Het aanbod voor de 10 kosteloze coachgesprekken is geldig tot eind juli 2022. 

By | 2022-06-17T09:56:12+00:00 februari 2nd, 2021|feedback, het goede gesprek, Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Al meer dan tien jaar begeleid ik organisaties bij het omzetten van hun strategie in concrete oplossingen in de praktijk. Samen met HR-professionals en leidinggevenden onderzoek ik de beste interventies en oplossingen die bijdragen aan groei en ontwikkeling van hun teams. Leiderschap bestaat voor mij uit twee belangrijke begrippen: Richting en Ruimte. Richting omdat iedereen moet begrijpen waarom en wat we voor de klant willen doen. Ruimte omdat iedere medewerker vanuit zijn eigen kracht moet kunnen bijdragen aan het resultaat van het team Wil je weten hoe jij vanuit richting en ruimte de groei van jouw team kunt versnellen? Mail dan met Bastianen@b-leef.nl, of bel me dan maak ik graag een afspraak (06-23881672)