Top 10 HR kengetallen voor organisaties die met HR analytics willen starten

/, HR-leiderschap, strategische personeelsplanning, Team ontwikkeling/Top 10 HR kengetallen voor organisaties die met HR analytics willen starten

Top 10 HR kengetallen voor organisaties die met HR analytics willen starten

Top 10 HR analytics en HR kengetallen die de teamontwikkeling en de groei van je organisatie versnellen.

Het gebruik van HR analytics en HR kengetallen helpt je om de bestaande veronderstellingen te toetsen. Met enkele slimme inzichten leer je hoe je de bestaande aannames en ideeën over de ontwikkeling van de medewerkers in de organisatie kunt onderzoeken.

Vragen die je kunt stellen zijn:

 • Wat is de gemiddelde leeftijd binnen het team?
 • Hoeveel medewerkers zijn intern doorgestroomd naar een andere functie?
 • Wat is het opleidingsniveau van onze medewerkers?

Kortom, hebben we de juiste personeelssamenstelling om onze doelstellingen te realiseren?

EN wat is het effect van de samenstelling, de ontwikkeling of veranderingen om onze performance van het team te verbeteren?

In iedere organisatie en bij iedere manager leven vooronderstellingen die voortkomen uit gevoel. Maar zelden wordt dit gevoel onderbouwd met concrete cijfers.

Een voorbeeld hiervan is de volgende hypothese:

“we zoeken een ervaren medewerker met minimaal 2 jaar ervaring in onze branche”

Moet je ervaring hebben in de branche om succesvol te kunnen zijn? Of zou de organisatie er veel meer baat bij hebben als iemand met een frisse blik, uit een andere omgeving zijn ervaringen en inzichten zou delen?

Wat het effect is zouden we kunnen onderzoeken, door vast te leggen wat de ervaring van een medewerker is, in relatie tot de ontwikkeling binnen het team.

Is iemand die uit de branche komt ook daadwerkelijk meer succesvol?

Om hier succesvol te zijn, moet je minimaal 4 jaar ervaring hebben

Twee jaar geleden hebben we onderzoek gedaan naar de levensloop van een medewerker binnen een cluster van afdelingen. Alle leidinggevenden waren het eens, dat de inwerktijd in een functie rond de vier jaar lag.

Maar klopt deze aanname wel?

Het was inderdaad zo dat medewerkers die meer dan vier jaar in dienst waren minder aandacht vroegen. Ze hadden de meeste problemen al een keer meegemaakt en pakte ze routinematig op. Dit bevestigde voor de leidinggevende het vermoeden dat medewerkers die langer in dienst waren beter presteerde.

Het probleem was echter wel dat ze ook geen kritische vragen meer stelde. Want juist bij de uitzonderingen ging regelmatig iets mis. Ook zagen ze weinig initiatieven om het proces te verbeteren.

Toen we nader gingen onderzoeken welke medewerkers de sterren van de afdeling waren kwam de echte verrassing. De excellent presterende medewerkers bleken gemiddeld pas 1,5 jaar in functie te zijn.

Het verschil was niet dat ze hun werk niet goed deden, maar dat zij kritische vragen stelde over de gekozen of gestandaardiseerde oplossingen. En daardoor gaven ze de leidinggevenden het gevoel dat ze nog niet volledig ingewerkt waren.

HR analytics is een hulpmiddel om je hypothese te testen

Om met HR analytics aan de slag te gaan hoef je geen statisticus te zijn. Het belangrijkste is om de juiste vragen te stellen. Dit noemen we de hypothese.

Je moet daarvoor weten welke verborgen aannames er in de organisatie leven ten aanzien van het personeel. Enkele bekende voorbeelden zijn:

 • Oudere medewerkers zijn vaker ziek dan jongere medewerkers.
 • Of in jongeren investeren levert meer op dan in oudere medewerkers
 • Of je moet voor deze functie minimaal een HBO opleiding gevolgd hebben.
 • etc.

Een goede analyse begint eigenlijk met het willen weten. Alleen dan komen we verder dan de gebruikelijke “Trail en Error” methode.

Starten met HR analytics in jouw organisatie

Zoals ik al zei:

“ HR analytics is geen rocketscience”

Het gaat om het stellen van de juiste vragen!

Om je op weg te helpen zetten we onze Top 10 Kengetallen uit de Team Navigator, voor je op een rij en hebben we ze uitgewerkt in een overzichtelijke infografic.

Met deze kengetallen ben je in staat om heel veel aannames die het gedrag in de organisatie bepalen te beïnvloeden.

De top tien HR kengetallen zijn:

 1. Diversiteit van personeelsbestand
 2. Verblijfsduur van de medewerker
 3. In- door- en uitstroom van medewerkers
 4. Verzuim van medewerkers
 5. Opleidingsniveau van medewerkers
 6. Werk/denkniveau medewerkers
 7. Leren in de organisatie
 8. Beloning van medewerkers
 9. Tevredenheid van klanten en medewerkers
 10. Ontwikkelbaarheid van medewerkers
infografic HR analytics kengetallen

Bekijk en download hier de infografic met HR analytics kengetallen voor een volledig overzicht

Schrijf je in en krijg toegang tot de originele infografic in PDF formaat

Ik ben benieuwd: “Ben je met deze inzichten in staat het verschil te maken in jouw organisatie?”

De komende maand heb ik ruimte vrijgemaakt voor 10 telefonische coachgesprekken van 20 minuten. Deze stel ik beschikbaar aan professionals die van HR analytics echt werk willen maken.

In deze twintig minuten bespreken we samen de Hypothese die jij kunt stellen en welke informatie heb je dan nodig om het antwoord te vinden om HR-analytics succesvol in jouw organisatie op kunt zetten.

Mail naar bastianen@humannavigator.org : Ik plan graag vrijblijvend een SPP-coachgesprek met je in.

Nb: Pak deze kans. Het aanbod voor de 10 kosteloze coachgesprekken is geldig tot eind juni 2018. 

Claim Je 20 Minuten Coaching

About the Author:

Al meer dan tien jaar begeleid ik organisaties bij het omzetten van hun strategie in concrete oplossingen in de praktijk. Samen met HR-professionals en leidinggevenden onderzoek ik de beste interventies en oplossingen die bijdragen aan groei en ontwikkeling van hun teams. Leiderschap bestaat voor mij uit twee belangrijke begrippen: Richting en Ruimte. Richting omdat iedereen moet begrijpen waarom en wat we voor de klant willen doen. Ruimte omdat iedere medewerker vanuit zijn eigen kracht moet kunnen bijdragen aan het resultaat van het team Wil je weten hoe jij vanuit richting en ruimte de groei van jouw team kunt versnellen? Mail dan met Bastianen@b-leef.nl, of bel me dan maak ik graag een afspraak (06-23881672)