Verandering vormgeven en flexibiliteit vergroten met de inzet van de vlootschouw
Inzetten van een vlootschouw binnen de performance cyclus
Een goede vlootschouw is een foto die de manager maakt van een team en zijn medewerkers.
De kracht van een foto is dat je de tijd hebt om goed te kijken. Op een foto staan dingen die snel veranderen, zoals mensen en dieren die van plaats veranderen. Er staan ook dingen die langzaam veranderen zoals planten, meubels en ook mensen. Veel mensen die naar een foto van zichzelf kijken, zijn geneigd hierop te reageren. Zie ik er echt zo uit? Ik moet echt naar de kapper.
Het effect van een foto is dat het mensen in beweging brengt. We maken die afspraak met de kapper. Niet omdat we het in de spiegel niet konden zien, maar dat confronteert toch net iets minder.
Een vlootschouw heeft hetzelfde effect. Het is niet zo dat we niet weten dat iemand heel erg talentvol is. We sturen er alleen niet bewust op. Nu zetten we hem in om de moeilijke klussen op te knappen, want dan gaat het tenminste goed. Of we remmen hem af door de opmerking: “Niet zo snel, de rest is nog niet zo ver!”
Handmatige vlootschouw
Alleen hebben veel vlootschouwsystemen een heel groot nadeel: ze zijn traag. Het kost een leidinggevende of een heel managementteam een halve dag om het in te vullen. Vervolgens een hele dag om het uit te werken, dan nog een vergadering over het resultaat dat eruit gekomen is etc. Een goede vlootschouw duurt daardoor al gauw een maand om uit te werken en minimaal 10 uur per manager en het drievoudige voor de begeleiding vanuit HR.
En dat voor een foto van een momentopname. Tegen de tijd dat we met de interventies kunnen starten zijn we drie maanden verder, en zijn er zoveel dingen veranderd dat de foto niet meer klopt.
Voordelen van een digitale vlootschouw
De Team Navigator is de eerste digitale camera. Door gebruik te maken van een eenvoudige en slimme vergelijking geven we de leidinggevende direct het beeld van zijn team terug. Binnen een uur kun je met elkaar in gesprek over het beeld dat het oplevert.
Ook kun je op een eenvoudige manier aan de slag met verschillende opstellingen. Je kunt een foto maken van het beeld in het hoofd van de leidinggevende. Maar het is ook mogelijk een filter over het proces te leggen. Bijvoorbeeld door de verandering als uitgangspunt in de beoordeling te stellen. Wat veranderd er tussen nu en de toekomstige situatie, en welke impact heeft dat op de samenstelling van het team?
De Team Navigator is hierdoor een heel belangrijk hulpmiddel geworden in de gereedschapskist van een flexibele en veranderende organisatie.