Waarom een HR vlootschouw inzetten?

Waarom een HR vlootschouw inzetten?

Direct met je eigen vlootschouw aan de slag

Waarom een HR vlootschouw inzetten? Dit is voor veel organisaties een vraag.

Het antwoord is hierbij tweeledig, namelijk

  1. voor de HR-professional
  2. voor de leidinggevende

Het voordeel voor de HR professional

voor een HR professional is het voordeel van een HR vlootschouw  dat je de leidinggevende helpt om zijn team vanuit het geheel een keer te bekijken en in te delen. Je kijk als het ware door de ogen van een leidinggevende mee naar zijn team. Samen kun je kun in gesprek, vanuit het grote geheel afdalen naar het niveau van de individuele medewerker. Zo ontdek je de kansen in het team om beter te worden.

Zou het niet geweldig zijn, als we de kennis van onze leidinggevende konden verbinden met de mogelijkheden die HR interventies kunnen bieden? Wat als we de leidinggevenden niet gaan vertellen wat hij moet doen, maar gewoon kunnen vragen wat hij nodig heeft. Zonder beperkingen, zonder veronderstellingen gewoon om samen beter te worden? Daar hebben we de Team Navigator voor ontwikkeld.

Het voordeel voor de leidinggevende

Waarom een HR vlootschouw voor een leidinggevende interessant is, heeft te maken met de rol en opdracht van een leidinggevende .

Iedere leidinggevende heeft als doel om het maximale uit zijn team te halen. Dit kan hij direct beïnvloeden door de juiste medewerkers in te zetten op activiteiten die bij iemand passen. Zo leert een leidinggevende door trail and error welke mensen in staat zijn goede resultaten te boeken, en welke mensen er meer moeite mee hebben.

Een leidinggevende zal de neiging hebben om mensen die goed zijn, ook vooral veel moeilijk werk te laten verzetten. En mensen die er moeite mee hebben mogelijk iets meer ontzien. Hierdoor lijkt er een balans te ontstaan waarin iedereen gelijkwaardig functioneert.

Prestatie van het team verbeteren

De eerste reden om een HR vlootschouw in te zetten is om de verschillen tussen medewerkers zichtbaar te maken. Zonder inzicht in de verschillen is het moeilijk om te leren wat succesvol gedrag is en wat niet.

Doordat de HR vlootschouw een trigger is om eens gericht na te denken over de inzet van je mensen en de verschillen ertussen, help je de leidinggevende zijn aansturing te heroverwegen. Als er een verschil zit in het resultaat, dan heeft dat te maken met het gedrag van de medewerkers dat verschilt. Kunnen we dit verschil verklaren dan kunnen we er ook op gaan sturen.

Dus het verschil helpt bij het maximaliseren van de teamprestaties.

Potentie voor groei van het team beter benutten

Naast de prestatie die geleverd wordt, is het interessant te weten wie binnen het team meer zou kunnen bereiken? Welke mensen hebben de latente capaciteiten om zichzelf te ontwikkelen tot een meer succesvolle medewerker?

Door als leidinggevende bewust het effect van je inspanningen te meten, krijg je inzicht in welke medewerkers in staat zijn om nieuwe ideeën en inzichten tot zich te nemen en welke mensen niet. Concreet welke mensen zijn ontwikkelbaar en hebben de potentie om het beter te gaan doen?

Als leidinggevende is dit van belang om in de toekomst beter te gaan presteren. Hierbij wil je natuurlijk investeren in mensen die ook daadwerkelijk in staat zijn de investering terug te verdienen.

Uitdaging voor leidinggevenden

Een veelgemaakte fout is dat we investeren in mensen die niet meekunnen. We maken verbeterplannen, investeren in opleidingen & trainingen, we hebben aanvullende coachgesprekken etc. Maar vergeten te investeren in de mensen die heel goed zijn. Zij kunnen het immers al.

Een HR vlootschouw helpt met het bewustzijn dat iedere medewerker een andere behoefte heeft, maar met de juiste ondersteuning kan groeien. En groei is nodig om steeds beter te kunnen presteren.

De HR vlootschouw is een hulpmiddel zijn om veel slimmer te investeren in de groei van je medewerkers.

De inzetbaarheid van het team vergroten

Een laatste belangrijk punt bij team-maximalisatie is het vergroten van de inzetbaarheid van de medewerkers. Als medewerkers beter inzetbaar zijn, haal je vanzelf meer rendement eruit. Je kunt immers de inzet variëren naar de activiteiten die op dat moment het meest nuttig zijn voor het resultaat.

Een goed inzetbare medewerker voldoet aan een aantal belangrijke kenmerken. Ze zijn flexibel wat de planning vereenvoudigd. Ze zijn vol energie waardoor de veel beter met belasting en herstel omgaan. Ze zijn trots waardoor ze een betere uitstraling naar buiten hebben. Ze nemen verantwoordelijkheid waardoor je ze minder hoeft te controleren etc.

Veel leidinggevenden weten heel goed wat de inzetbaarheid van hun mensen is, zonder dat ze hier zich bewust van zijn. Vraag ze wie klaarstaat om over te werken, wie veel ziek is, wie vaak te laat komt, of wie zelfstandig zijn werk uitvoert en je krijgt een antwoord.

De vlootschouw helpt de inzetbaarheid van de medewerkers in beeld te brengen, zodat duidelijk is waar de energie zit die nodig is voor groei en verandering.

Waarom een HR vlootschouw inzetten?

Een HR vlootschouw is een hulpmiddel om leidinggevende bewust te maken. Human Resources heeft een schat aan mogelijkheden, die kunnen helpen het team iedere dag een beetje beter te maken. Het helpt leidinggevenden scherpte te krijgen in de investeringen die ze doen. Het maakt de veranderpotentie en valkuilen inzichtelijk bij de start. Kortom het is een waardevol hulpmiddel voor leidinggevenden die hun opdracht serieus nemen.

Wat is de uitdaging van een vlootschouw?

Als je dit leest ben je waarschijnlijk ben je zelf HR adviseur of manager. De team Navigator, zoals onze vlootschouw oplossing heet, levert nog veel meer interessante inzichten die om te zetten zijn in beleid. Denk aan de relatie tussen prestatiebeoordeling in het systeem en de beoordelingsgesprekken, de relatie tussen leeftijd en potentie, de relatie tussen verzuim en inzetbaarheid.

Maar daarmee krijg je leidinggevenden niet enthousiast. Dus wil je echt werk maken van het verbinden van de kwalitatieve kant aan de kwantitatieve informatie, dan begint het met aansluiten bij de behoefte van de leidinggevende.

Help hem zijn team te versterken, door de vele interventies die vanuit goed human resource management mogelijk zijn. Dan heb je hun aandacht en krijg je invloed. Uit eigen ervaring weet ik hoe veel kennis onbenut blijft omdat we elkaar niet de juiste vragen stellen. Download hiervoor gratis ons 6 stappenplan

Het grootste voordeel van een HR vlootschouw is dat leidinggevenden, directie en HR-professionals elkaar helpen de vragen te formuleren. Wat kan ik doen om….?

Wat is voor jou de reden om je in de vlootschouw te verdiepen?

Wil je nu meer weten over de inzet en toepassing van een vlootschouw, lees dan mijn blog over “inzet van de vlootschouw“, een casus bij “een ICT afdeling in de zorg” of bekijk onze infografic en blog over “hoe zet je strategische personeelsplanning in voor de groei van de organisatie?

Aan de slag met je eigen vlootschouw

About the Author:

Al meer dan tien jaar begeleid ik organisaties bij het omzetten van hun strategie in concrete oplossingen in de praktijk. Samen met HR-professionals en leidinggevenden onderzoek ik de beste interventies en oplossingen die bijdragen aan groei en ontwikkeling van hun teams. Leiderschap bestaat voor mij uit twee belangrijke begrippen: Richting en Ruimte. Richting omdat iedereen moet begrijpen waarom en wat we voor de klant willen doen. Ruimte omdat iedere medewerker vanuit zijn eigen kracht moet kunnen bijdragen aan het resultaat van het team Wil je weten hoe jij vanuit richting en ruimte de groei van jouw team kunt versnellen? Mail dan met Bastianen@b-leef.nl, of bel me dan maak ik graag een afspraak (06-23881672)